Psykoterapia-arvio (B-lausuntoa varten)

Psykoterapia-arvioon tullaan usein KELA:n tukeman kuntoutuspsykoterapian vuoksi, joko hoitoon hakeuduttaessa tai sitä arvioitaessa. Psykoterapia-arvioon voi tulla lääkärin lähetteellä tai omatoimisesti. Keskustelussa psykiatrin kanssa selvitetään, kärsiikö henkilö psykiatrisesta häiriöstä ja minkä asteinen se on.

Psykoterapeutin arvio eli B-lausunto KELA:a varten

KELA:n myöntämän tuen edellytyksenä on diagnosoitu psykiatrinen häiriö kuten masennus ja psykiatrin antama arvio tilanteesta. Kela myöntää tukea työikäisille, joiden kohdalla häiriö haittaa työ- tai opiskelukykyä. Lisäksi henkilön tulee olla motivoitunut pitkäjänteiseen psykoterapeuttiseen työskentelyyn ja hänen tilansa olla siinä määrin vakaa, että psykoterapia on mielekäs ja vaikuttava hoitomuoto.

KELA edellyttää, että tuen hakemista edeltää vähintään 3 kuukauden arviointi- ja hoitojakso. Kauttamme saat psykiatrin arvion tilanteestasi ja asiantuntevaa hoitoa koko jakson ajalle. Lue lisää KELA:n myöntämästä psykoterapiasta täältä.

Kiinnostuitko palveluistamme? Varaa aika tästä

Asianmukaista hoitoa yksilölliseen tilanteeseen

Psykoterapia-arvio etenee keskustellen. Haastattelussa käydään läpi potilaan oireet ja arvioidaan niitä diagnostisia kriteereitä vasten. Samalla arvioidaan mahdollisen psykiatrisen häiriön vakavuutta ja sitä, hyötyisikö potilas psykoterapiasta. Jos henkilöllä on aiempia kokemuksia psykoterapiasta, niistä keskustellaan osana nykytilannetta ja hoitomuodon valintaa.

KELA edellyttää, että henkilö käy psykiatrin vastaanotolla vähintään kahdesti ja saa asianmukaista hoitoa 3 kuukautta, ennen kuin hakee tukea. Kyseeseen voivat tällöin tulla

Psykoterapia-arvion aikana pohditaan yhdessä mahdollista hoitopolkua ja terapiaprosessia sekä psykoterapeutteja. Kun diagnoosi on tehty, etsitään sopiva hoitomuoto kolmen kuukauden ajaksi. Tämän jälkeen tilanne arvioidaan uudestaan psykiatrin vastaanotolla: aina psykoterapialle ei ole enää tarvetta, ja toisinaan se on muuttunut mahdolliseksi hyvän lääkehoidon seurauksena.

Jos hakeudut psykoterapia-arvioon jatkaakseesi KELA:n tukemaa psykoterapiaa, keskitymme keskustelussa siihen, oletko hyötynyt terapiasta, minkä asteisena häiriö nykyhetkessä näyttäytyy ja onko sinulla motivaatiota jatkaa psykoterapiaa.

Varaa aika tästä!

Etkö tiedä, mikä vaihtoehto olisi kohdallasi paras?
Varaa ensikäynti tai soita meille numeroon 017 – 288 2710.

Antti Lepola

Ilpo Kinnunen

Hanna Väisänen-Rouvinen

Hanna Lepola

Lääkehoidon suunnittelu ja seuranta

Lääkehoidon tavoitteena on parantaa elämänlaatua ja lievittää oireita. Psykiatrilla on laaja osaaminen lääkehoidosta ja muista työkaluista, ja tilanteeseesi mahdollista löytää useita hyviä vaihtoehtoja.

Lue lisää

Hengitysryhmät

Hengityksen kanssa työskentely antaa mahdollisuuden löytää itsestä keinoja hallita ahdistusta, rauhoittaa kehoa ja tutkia omia rajoja.

Lue lisää